Lös Inredning Nya Ekebyhovsskolan

Åk. F-6 med integrerad anpassad grundskola

Att möblera en skola handlar om att ge flexibla förutsättningar till en arbetsplats anpassad åt barn och vuxna. 

Därtill kommer även fritidsverksamheten som är en integrerad funktion inom lågstadiet. Det kräver flexibla möbleringslösningar där funktionen i lokalerna skiftar från lärande till lek & lärande.

Kulörer på möbler och textilier är en förlängning av byggnadens invändiga material- och kulörkoncept som jag haft förmånen att utveckla. Konceptet har utvecklats genom är att ge ytorna en struktur i form av mönsterbilder och materialkaraktärer. Det genomgripande materialet har i största möjliga mån varit massivt trä.

Det finns många krav att beakta vid val av produkter. I detta projekt har funktionen varit viktig men även hållbarhet i form av livslängd och materialval. Utgångspunkten för projektet har varit att återbruka ca 25% av skolans befintliga möbler och sedan addera nya möbler som harmoniserar med befintliga men som också har en egen karaktär.

Genom hela processen har verksamheten varit delaktig och samtliga ytor är möblerade med olika verksamhetsgrupper involverade.

En framträdande idé kring elevytorna har varit att utnyttja golvytor som plats för arbete och fritidsverksamhet för de yngre barnen. Det ger en större rymd i lokalerna och eleverna får större valfrihet att välja plats i rummet där de kan sitta på sin sittkudde.

Gällande personalytor har den genomgående tanken varit avkopplande rum med ett avslappnande sittande i personalens pausytor vilket gungstolen blivit en symbol för. 

  • År: 2024, inflyttning ht 2025
  • Plats: Ekerö
  • Yta: ca 9 950 kvm (BRA-yta)
  • Antal elever: Grundskola årskurs F-6, 4-parallellig samt A-spår (för barn med autism) ca 870 st. Anpassad grundskola årskurs F-6 ca 35 st.
  • Samarbete: Max Arkitekter
  • 3d illustrationer: Max Arkitekter
  • Beställare: Ekerö kommun